Pesuohjeet

Kestovaipan käyttö ja huolto

Likaisten säilytys

Kestovaippoja ei tarvitse pestä joka päivä. Kakat voi huuhdella vaipasta esim. käsisuihkulla suoraan vessanpönttöön. Pissivaippojen huuhtelu ei ole välttämätöntä. Likaiset vaipat voi kuivasäilyttää pyykkikorissa ilmavasti, kerätä pesupussiin (vanha tyynynliina käy mainiosti!) tai muovipussiin ja ravistella sieltä suoraan pesukoneeseen tai pudottaa kannelliseen ämpäriin veteen likoamaan. Mikäli säilytät vaipat liottamalla, vettä on hyvä olla sen verran, että se peittää vaipat ja vesi tulee vaihtaa päivittäin. Halutessasi voit laittaa veteen muutaman ruokalusikallisen etikkaa pitämään hajut kurissa. Kosteussuojakankaisia vaippoja ei saa liottaa etikkavedessä. Voit pitää vaippoja myös parvekkeella pesua odottamassa. Talvella täytyy kuitenkin välttää vaippojen jäätymistä, ettei niiden kuiturakenne murru.

Pesua odottavat vaipat eivät ilmavasti säilytettyinä juurikaan aiheuta hajuhaittoja ja niitä voi entisestään vähentää tipauttamalla vaippojen joukkoon erillisessä kangaspalassa muutaman tipan eteeristä öljyä, esimerkiksi antibakteerista teepuuöljyä.

Tuuletus

Hiukan kostuneita vaippakuoria ei tarvitse joka kerta pestä, vaan useimmiten villaisiin riittää kuivatus ja tuuletus, ja puuvillaisiin ja/tai polyesterisiin kostuneen kohdan huuhtelu ja kuivatus tai tuuletus. Etenkin villaisia vaippahousuja kannattaa tuulettaa ahkerasti, koska villa kärsii liian usein toistuvista pesuista. Tuuletukseksi riittää säilytys vaikkapa hoitopöydällä, sängyn päällä tai vaikka ovenkahvaan ripustettuna, ulkoilmassa tuuletus ei ole välttämätöntä, joskin sallittua.

Pesu

Vaipat voi pestä muun pyykin seassa. Pese sisävaipat 60 asteessa, joka on riittävä lämpötila hygienian ylläpitämiseksi. 90:n asteen niin sanottua keittopesua ei tarvita, ellei lapsella ole jokin infektio vaippa-alueella tai vaipoissa alkaa ilmetä hajuhaittoja. Vaippahousut eli kuorivaipat eivät hygienian ylläpitämiseksi vaadi näin korkeita pesulämpötiloja. Joidenkin vaippahousujen valmistusmateriaalit eivät kestä yli 40:n asteen pesulämpötilaa. Villaiset vaippahousut tulee pestä mieluiten käsin, tai erittäin hellävaraisella (villan-)pesuohjelmalla 30°C.

Jos sisävaippa tai vaippahousu on pahasti värjääntynyt, saat poistettua tahrat esim. sappisaippualla ja lämpimällä vedellä. Sappisaippuaa voi hieroa tahrakohtiin ja jättää vaippa odottamaan pesua. Keväisin ja kesäisin tahrojen häivyttämiseksi voi kokeilla ulkona auringossa kuivatusta.

Pesuaineen tulee sisältää mahdollisimman vähän (enintään 5 %) saippuaa, etenkin jos vaipoissa on fleece-pinta. Valkaisuaine puolestaan saattaa pilata kosteussulun, eikä zeoliittiakaan suositella, sillä se kerääntyy vaippoihin ja heikentää vaipan imukykyä. Allergioiden ja yliherkkyysreaktioiden välttämiseksi tulee kestovaipat pestä aina hajusteettomilla pesuaineilla ja käyttää tavallista pienempää pesuainemäärää. Oikean määrän löydät kokeilemalla.

Huuhteluainetta ei tule käyttää lainkaan, sillä se vähentää vaippojen imukykyä. Vaippojen pehmentämiseksi voit halutessasi käyttää huuhteluaineen sijasta pientä määrää etikkaa.

Vaippa alkaa olla parhaimmillaan vasta 5–10 pesukerran jälkeen. Käytä vaippaa ensin lyhyillä vaihtoväleillä ja pidennä käyttöaikaa pesukertojen myötä. Uusi vaippa kannattaa aina pestä kerran ennen käyttöönottoa.

Kuivatus

Kuivaa vaippoja ekologisuussyistä mahdollisuuksien mukaan narulla parvekkeella tai muuten ulkona. Vaippojen kuivatusaika riippuu paljolti pesukoneen lingon tehosta (mielellään vähintään 800 kierrosta minuutissa), vaippatyypistä ja kuivatusolosuhteista. Sideharsot ja ohuemmat kuorivaipat sekä kosteussululliset täyttövaipat kuivuvat jopa muutamissa tunneissa. Paksuimmat vaipat saattavat viedä yli vuorokaudenkin.

Kuivausrummulla saat vaipat nopeasti kuivaksi, mutta rumpu kuluttaa materiaaleja ja lisää huomattavasti pesukustannuksia. PUL-kosteussuojakäsiteltyjä vaippoja ja kuorivaippoja ei saa kuivata kuivausrummussa, sillä kuumuus pilaa laminoinnin.

Kestovaipat matkoilla

Lyhyillä matkoilla, esimerkiksi kyläreissuilla ja neuvolakäynneillä, kestovaippojen käyttö ei ole ongelma. Voit huuhtoa vaipat käytön jälkeen ja kuljettaa sitten kotiin esimerkiksi muovipussissa. Huuhtelumahdollisuuksien puuttuessa voit huuhtoa vaipat vasta kotonakin, jos reissu ei kestä muutamaa tuntia pidempään. Jos vaippoja ei ole mahdollista pestä matkalla, ovat kertakäyttövaipat usean vuorokauden pituisilla matkoilla yleensä toimivampi vaihtoehto. Vaippoja ei tulisi säilyttää kosteana ja likaisena kolmea vuorokautta pidempään homehtumisriskin vuoksi.

www.kestovaippayhdistys.fi/kestovaipat/huolto.php

Pesuaineet

Marketeista löytyviä, kestovaipoille soveltuvia pesuainemerkkejä ovat ainakin:
 • LV Color
 • Ecover ja Ecover Delicate
 • Erisan Color ja neste
 • Softcare neste
 • Omo Sensitive Color neste
 • Serto Color neste
Vaippapyykin saa puhtaaksi myös näillä:
Villahousut ja silkkiset hoitoliinat voi pestä vaikkapa näillä:
 • pesupähkinät
 • Ecover Delicate
 • Y*3
 • Sonett
 • Softcare 
 • marseillesaippua
 • oliivisaippua
Lisäksi tarvitset villahousujen hoitoon lanoliinia, eli villanhoitoainetta (Sonett, Ulrich, Imse Vimse). Villahousut lanoliinitetaan vähintään joka toisen pesun jälkeen kosteudenpitokyvyn ylläpitämiseksi.

Huuhteluaineeksi voi lorauttaa pari ruokalusikallista väkiviinaetikkaa.

Tahranpoistoon voi kokeilla suoraa auringonpaistetta (ei PUL-pintaisille vaipoille) tai sappisaippuaa (Sonett, Ulrich). Sappisaippuaa on saatavana palana tai nesteenä. Tahroille voi hangata myös käytössä olevaa pesuainetta.

Valkaisuaineeksi käy perkarbonaatti, jonka toiminta perustuu happeen sekä suora auringonpaiste.

Hajuhaittoja voi ehkäistä lisäämällä huuhteluaineeksi väkiviinaetikkaa tai pesujauheen sekaan ruokasoodaa. Myös satunnainen keittopesu 90:n asteen lämpötilassa poistaa ummehtunutta hajua. Kannattaa ottaa huomioon, että hajuhaitat saattavat johtua vaippojen sijasta pesukoneesta tai käytetystä pesuaineesta, tai sen annostuksesta. Pesukonetta voi puhdistaa aika ajoin pyörittämällä koneen tyhjänä 90:n asteen ohjelmalla ja laittamalla "pesuaineeksi" apteekista saatavaa sitruunahappoa. Pesuaineen määrän lisäys tai merkin vaihto saattaa auttaa.